Talent Monitor | Onthullende inzichten in de Europese zzp-markt

In een tijdperk waarin de arbeidsmarkt voortdurend verandert, is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn over de nieuwste trends en ontwikkelingen. Dit geldt zeker voor de snelgroeiende groep zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) in Europa. Met trots presenteren we de nieuwste Talent Monitor, een uitgebreid rapport dat een diepgaande analyse biedt van de Europese zzp-markt en de unieke positie van Nederland hierin.

Nederland versus Europa

Nederland staat bekend om zijn flexibele arbeidsmarkt, mede vormgegeven door pioniers als wijlen Frits Goldschmeding. Toch blijkt uit de Talent Monitor dat de dynamiek van de Nederlandse arbeidsmarkt, vooral als het gaat om flexibele contractvormen, niet één-op-één kan worden toegepast op de rest van Europa. In Nederland zien we een sterke nadruk op hybride contractvormen en een groeiend aantal zzp’ers. Maar in veel andere Europese landen ligt de nadruk anders: vast is er vaak minder flexibel, en flex is minder vast.

De demografie van Europese zzp’ers

Een van de meest opvallende bevindingen uit het rapport is dat oudere zzp’ers (55+) dominant zijn in Europa, terwijl jongeren (onder de 30) veel minder vaak kiezen voor zelfstandig ondernemerschap. Dit staat in schril contrast met de veelal Nederlandse gedachte dat jongeren juist de drijvende kracht zijn achter de groei van het aantal zzp’ers. Deze bevindingen bieden waardevolle inzichten voor beleidsmakers en werkgevers die zich richten op de Europese arbeidsmarkt.

De groei van vrouwelijke zzp’ers

Een ander belangrijk inzicht uit de Talent Monitor is de opkomst van vrouwelijke zzp’ers in Europa. In de afgelopen 15 jaar is het aantal vrouwelijke zelfstandigen gestaag gegroeid, en in sommige landen, zoals Luxemburg, zijn vrouwen nu zelfs in de meerderheid binnen de zzp-groep. De data toont een directe relatie tussen de mate van emancipatie in een land en het aandeel vrouwelijke zzp’ers. Dit betekent dat landen met meer gendergelijkheid een grotere groep vrouwelijke zelfstandigen kennen.

Waarom is dit rapport belangrijk voor u?

De Talent Monitor 2024 is een onmisbaar instrument voor iedereen die zich bezighoudt met de arbeidsmarkt, zowel in Nederland als daarbuiten. Het biedt cruciale inzichten voor:

  • Wetgevers: Voor een breder begrip van hoe de Nederlandse arbeidsmarkt zich verhoudt tot die van andere Europese landen.
  • Opdrachtgevers: Voor het ontwikkelen van een effectieve, internationaal georiënteerde recruitmentstrategie.
  • Zzp’ers: Om inzicht te krijgen in de verschillen tussen zelfstandig ondernemerschap in Nederland en de rest van Europa.

Het volledige rapport is gratis te downloaden op headfirst.group.

Over Talent Monitor

Intelligence Group en HeadFirst Group, waar Staffing Management Services onderdeel van is, stellen elk kwartaal op basis van de recruitment- en arbeidsmarktdata van Intelligence Group, gecombineerd met de inhuurdata van HeadFirst Group unieke inzichten over arbeidsmarkt gerelateerde thema’s ter beschikking. Beide databronnen zijn gestructureerd opgeslagen, conform de ISCO-norm.

Een internationaal perspectief op zzp-wetgeving: wat kan Nederland leren van andere landen?

HeadFirst Group versterkt tweede plaats in Flexmarkt Omzetranglijst 2024 met indrukwekkende organische omzetgroei

Ontwikkelingen bij Staffing MS: senior managers, klantgerichte teams en verhuizing

Bij Staffing MS staan we nooit stil in ons streven naar verbetering en groei. MSP dienstverlening is een speerpunt in de strategie van onze moederorganisatie HeadFirst Group en daarom wordt extra geïnvesteerd in Staffing MS. Wij zetten daarmee volop in – op toegang tot talent, compliance, een efficiënt proces, toepasbare data insights en het bieden van gemak en services – om hierop de volgende stap in onze dienstverlening te maken.

Versterking van het team
We versterken de basis door te investeren in meer, goede MSP consultants. Zij zijn de human touch van onze dienstverlening en de spil in de toegang tot talent. Ook hebben we extra ervaren capaciteit in huis gehaald op het gebied van implementatie- en procesoptimalisatie. Om de basis van onze MSP-programma’s te versterken en de dienstverlening te optimaliseren.

Om dit in goede banen te leiden, komen – in navolging van managing director Arco Elsman – twee senior managers Staffing MS versterken. We zijn er trots op dat Kevin Segeren de MSP operatie gaat leiden. Mark Dijkstra gaat als Managing Director International sales vanuit HeadFirst Group de internationale groei vormgeven en hierbinnen de commerciële organisatie van Staffing MS leiden.

Mark Dijkstra heeft zijn strepen verdiend bij Robert Walters, ManpowerGroup en Randstad. Het afgelopen jaar was hij bij HeadFirst Group verantwoordelijk voor strategic sales. Mark’s kracht ligt in het creëren van innovatieve talentoplossingen en het activeren van data om waarde te creëren.

Kevin Segeren heeft de afgelopen acht jaar gewerkt bij Randstad, waarvan de laatste jaren bij Randstad Sourceright, waar hij verantwoordelijk was voor een aantal grote internationale MSP programma’s. Hij blinkt uit in het ontwikkelen van teams en individuen, gecombineerd met het streven naar de beste service en resultaten voor opdrachtgevers.

Dienstverlening rondom jouw organisatie
In combinatie met bovenstaande stappen, gaan we diverse expertises klantgerichter en op specialisme organiseren. De experts van Staffing MS bundelen de krachten met de ervaren specialisten van HeadFirst Group, bijvoorbeeld op het gebied van technologie, data en compliance. Zo kunnen we nog beter meebewegen met de constant veranderende wereld van werk, waarbinnen we voor jouw organisatie zekerheid bieden in toegang tot talent, inzicht in toepasbare data en het voldoen aan alsmaar veranderende wetgeving.

Om dit een impuls te geven en de lijnen kort te houden is Staffing MS verhuisd van Rotterdam naar het hoofdkantoor van HeadFirst Group. Met ingang van 1 juni 2024 kun je onze collega’s bezoeken op het volgende adres: Taurusavenue 18, 2132 LS in Hoofddorp.

We zijn ervan overtuigd dat deze investeringen ten goede zullen komen aan onze opdrachtgevers, leveranciers, zelfstandig professionals en collega’s. Blijf ons volgen voor meer updates en ontwikkelingen binnen Staffing MS.

Talent Monitor | Arbeidsmarktbewegingen: de mannen versus de vrouwen

Het is geen verrassing dat er sprake is van (onbewuste) bias bij recruiters, opdrachtgevers of werkgevers als het gaat om het aantrekken van mannelijk en vrouwelijk werkenden. Minimaal een paar keer per jaar koppen de kranten over de enorme salariskloof tussen beide geslachten. Echter, wat professionals betreft, is het verschil in uurtarief zeer klein geworden en – nog belangrijker – niet meer statistisch verklaarbaar door geslacht.

Toch laten de resultaten van deze Talent Monitor de wenkbrauwen fronsen. Voorbeelden van in het oog springende conclusies zijn dat:

  • Vrouwen, niet significant maar wel structureel, een lager tarief krijgen c.q. accepteren dan mannen voor hetzelfde werk. Dat scheelt gemiddeld 1 á 2 euro per uur.
  • Factoren als werkervaring, vakgebied en opleidingsniveau zijn wel bepalend voor afwijkende uurtarieven, evenals de mate waarin het beroep van zelfstandig professional de belangrijkste dagelijkse bezigheid is. Met andere woorden, zelfstandig professionals die hun werk combineren met andere activiteiten zoals vrijwilliger, huisman of -vrouw zijn, ontvangen doorgaans een lager uurtarief.
  • Vrouwen zijn succesvoller dan mannen in het verkrijgen van opdrachten. Vrouwelijke zelfstandig professionals zonder tussenkomst van een bureau zijn 68% succesvoller in het scoren van een opdracht dan mannelijke zelfstandig professionals zonder bureau.
  • Zelfstandig professionals zonder bureau zijn succesvoller in het scoren van een opdracht dan als ze via een bureau worden aangeboden.
  • Mannelijke professionals zijn veel actiever op de arbeidsmarkt dan vrouwen en worden opvallend meer benaderd dan vrouwen.

Deze en meerdere verrassende inzichten benadrukken maar weer hoe belangrijk het is om data te gebruiken om inspanningen te meten en bias te voorkomen. En niet te vergeten om te benchmarken met markt- en doelgroepdata. Het buikgevoel vertegenwoordigt niet langer de marktdynamiek. Organisaties die hun cijfers, zowel intern als extern, op orde hebben zijn aantoonbaar succesvoller in bemiddeling, groei en winstgevendheid.

Het volledige rapport is gratis te downloaden op headfirst.group.

Over Talent Monitor

Intelligence Group en HeadFirst Group, waar Staffing MS onderdeel van is, stellen elk kwartaal op basis van de recruitment- en arbeidsmarktdata van Intelligence Group, gecombineerd met de inhuurdata van HeadFirst Group unieke inzichten over arbeidsmarkt gerelateerde thema’s ter beschikking. Beide databronnen zijn gestructureerd opgeslagen, conform de ISCO-norm.

Talent Monitor: Tariefontwikkeling professionals 2024

We balanceren tussen economische krimp en groei, blijkt uit de eerste Talent Monitor van 2024. Na maanden van neergang, zagen we in het laatste kwartaal van 2023 toch een bescheiden opleving van onze economie. Zo blijft het werkloosheidspercentage zeer laag en komt er meer personeel op de arbeidsmarkt. Toch blijft de krapte op de arbeidsmarkt nog aanwezig.

Er is ook sprake van veranderingen en dynamiek op de flexmarkt. Voor deze jaarlijkse Talent Monitor is gekeken naar de tarieven en – ondanks wederom de uitdagende marktomstandigheden zoals inflatie en ‘hogere’ marktrentes – is opnieuw een voorspelling voor 2024 gedaan. Dit rapport neemt je mee door de recente data, op weg naar de tariefontwikkeling voor 2024: drie potentiële scenario’s, waarvan er één als meest realistisch beschouwd wordt. Een aantal interessante inzichten die naar boven kwamen:

  • Na drie kwartalen van krimp in de Nederlandse economie, toont het vierde kwartaal van 2023 een lichte stijging van 0,3% ten opzichte van het derde kwartaal. Ten opzichte van 2022 is er nog wel sprake van een daling van 0,5%.
  • Verschillende signalen wijzen erop dat er enige verlichting optreedt in de schaarste op de arbeidsmarkt.
  • In vergelijking met een jaar geleden vertoont de arbeidsmarktactiviteit onder zzp’ers een lichte stijging van 20,1 naar 21,7% in het vierde kwartaal van 2023, ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2022.
  • Er is een sterke stijging van het gemiddeld aantal aanbiedingen per opdracht. Tegen het einde van 2023 lag dit aantal bijna op hetzelfde niveau als tijdens de piek in het tweede kwartaal van 2020.
  • Het aantal zzp’ers dat in loondienst (terug) wil, is iets toegenomen. Het blijft met 11,6% nog ver achter op het percentage in 2021, toen was dit 17,0%. Daarnaast geeft juist 13,0% van de werknemers aan dat ze (weer) als zzp’er zouden willen werken.
  • De sourcingsdruk blijft onveranderd toenemen: gemiddeld worden zzp’ers ongeveer 18 keer per jaar benaderd voor een opdracht. Meer dan zes op de tien wordt minstens eens per kwartaal benaderd.
  • Uit data van HeadFirst Group blijkt dat de tarieven van flexibel werkenden – zzp’ers en professionals in dienst van detacheerders – die in 2023 aan een nieuwe opdracht zijn gestart gemiddeld met 4,3% zijn gestegen ten opzichte van 2022.

Benieuwd naar alle inzichten? Download de Talent Monitor op de website van onze moederorganisatie HeadFirst Group.

Over Talent Monitor
Intelligence Group en HeadFirst Group stellen elk kwartaal op basis van de recruitment- en arbeidsmarktdata van Intelligence Group, gecombineerd met de inhuurdata van HeadFirst Group unieke inzichten over arbeidsmarkt gerelateerde thema’s ter beschikking. Beide databronnen zijn gestructureerd opgeslagen, conform de ISCO-norm.