‘Total Talent Acquisition’ of integrale sourcing is een integrale benadering van de hele capaciteitsvraag van de organisatie. Het gaat hier dus niet om of iemand vast of flex moet worden aangenomen, maar om de gehele aanpak over koppelen van werkzoekenden bij organisaties of opdrachtgevers. Het begrip total talent acquisition wordt ook steeds meer uitgebreid, het gaat niet meer alleen om de acquisitie maar er wordt nu ook veel meer gekeken naar de gehele total talent flow.
HR-afdelingen worden steeds meer bekend met deze benadering, dit proces is versneld door – onder andere – de flexibilisering van werk en de schaarste op de arbeidsmarkt. Een andere aanleiding zit het voornamelijk in de kosten en wat het oplevert. In veel organisaties hebben veranderingen plaatsgevonden voor vaste medewerkers, maar inmiddels ook voor flex inhuur. Ook wordt gedacht dat externen ‘altijd’ duurder zijn, maar dat is niet zo. Als je maar een duidelijke aanpak hebt en overzicht houdt.
Het identificeren en invullen van bestaande vacatures met bestaand talent is vervangingsplanning, terwijl het doelbewust koesteren en ontwikkelen van huidig talent om de functies te vervullen die uw bedrijf nodig heeft om in de toekomst te groeien en te slagen, meer te maken heeft met talentstroom. De twee sluiten elkaar niet uit, een bedrijf zou eigenlijk naar beide moeten streven, maar de doorstroming van talent is begrijpelijkerwijs een grotere uitdaging. Beheers de talentstroom en de vervangingsplanning zal waarschijnlijk volgen.
Maar wat is talent flow precies? Talent flow draait om het ontwikkelen van specifieke talentpools met de juiste vaardigheden, zodat werknemers klaar zijn om nieuwe en toekomstige functies te vervullen. Het is een grotere uitdaging omdat het de coördinatie vereist van een reeks HR-taken in plaats van alleen het bijhouden van talent en vacatures.