De wet DBA, hoe ziet de toekomst eruit?
Hoe zal de toekomst van de wet DBA eruit komen te zien? Het is een lastige vraag waar ook de politiek in den Haag zo gauw geen antwoord op heeft.
Hoe ziet de toekomst van de wet DBA eruit? Het is een lastige vraag waar ook politiek Den Haag nog geen antwoord op heeft. De pilot van de webmodule is de enige overgebleven maatregel binnen de vervanging van de wet DBA. Desondanks worden frequent kritische noten geplaatst bij de pilot van de webmodule. Is het wel verstandig om de webmodule in de toekomst te gaan gebruiken? En wat zijn de actuele ontwikkelingen? Wij zorgen ervoor dat jij helemaal up to date bent.
Mei 2016 maakte de Verklaring Arbeidsrelaties (VAR) plaats voor de wet DBA. Opdrachtgevers en zelfstandigen maken vanaf dat moment gebruik van speciale modelcontracten om de arbeidsrelatie vorm te geven. Al snel werd duidelijk dat de wet niet zorgt voor meer helderheid en rust. In tegenstelling, al snel kwam boven water dat de nieuwe wet voor veel verwarring zorgt bij opdrachtgevers en zelfstandigen. Het kabinet heeft dan ook besloten op zoek te gaan naar een nieuwe regeling die de wet uiteindelijk zal vervangen.
In januari 2021 is de pilot van de webmodule gestart. De webmodule is gericht op opdrachtgevers die zelfstandigen inhuren voor diverse opdrachten en projecten. De module omvat een online vragenlijst die opdrachtgevers anoniem invullen, met als doel: meer duidelijkheid krijgen over de aard van de arbeidsrelatie. Tijdens de pilot is getest of de webmodule daadwerkelijk behulpzaam is voor opdrachtgevers. Op basis van de uitkomsten zal het nieuwe kabinet besluiten of de webmodule de huidige wet gaat vervangen.
De eerste maatregel heeft betrekking op de onderkant van de markt en houdt in dat zzp’ers minimaal €16,- per uur moeten verdienen. Dit minimumtarief geldt voor alle uren die een zzp’er aan een opdracht besteedt. Hierbij is rekening gehouden met de besteding aan overige werkzaamheden, bijvoorbeeld administratie. Directe kosten, zoals materiaal, zijn exclusief. Zzp-ers die minder verdienen dan het minimumtarief worden niet beschouwd als zelfstandigen, maar als werknemers van de opdrachtgever.
De tweede maatregel is de zelfstandigenverklaring. Deze is bedoeld voor zelfstandigen met een tarief van minimaal € 75,-. Hiermee kunnen zij vooraf met de opdrachtgever afspreken dat ze als zelfstandige werken. Om de zelfstandigenverklaring te kunnen gebruiken, is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig. Als aan de voorwaarden wordt voldaan, lopen zelfstandigen en opdrachtgevers maximaal een jaar geen risico op naheffing loonheffing en sociale premies. Daarnaast krijgen zij zoveel mogelijk zekerheid over arbeidsrechtelijke gevolgen.
Staffing MS geeft opdrachtgevers inzicht in actualiteiten en adviseert hoe om te gaan met de huidige situatie. Wij volgen het nieuws met betrekking tot de wet DBA op de voet. Alle ontwikkelingen hebben we samen gebracht in het nieuwsoverzicht op de HeadFirst Group website, daarnaast vind je een recent overzicht in onze wet DBA whitepaper.